Acur Tohumu
Bir salatalık türü olarak gözükse de aslında kavun çeşidi olan acur, Türkiye’de genellikle turşu yapılarak tüketilir. “Acur” kelimesi Yunancadan Arapçaya, oradan da dilimize girmiş bir meyve adıdır. Acurun ideal yetişme koşulları: Ekim dikim işlemleri için ayrıntılı bilgiye “Tarım Rehberi” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Acur yetiştiriciliğinde toprak sıcaklığının 15°C üzerinde olması gerekmektedir. En verimli çimlenme sıcaklığı 25-30°C arasıdır. Düşük sıcaklıklarda da aşırı yüksek sıcaklıklarda olduğu gibi verimi düşer.
Acur tohumu almak için ilk ve kaliteli meyveler iyice kartlaşıp olgunlaşana kadar dalında bekletilir. Daha sonra acurlar dikey kesilerek tohumlar çıkarılır. Alınan tohumlar bir miktar su içerisinde bir iki gün fermente olmaya bırakılır. Su üzerinde ince, beyazımsı bir küf tabakası oluşunca fermantasyon süreci tamamlanmış demektir. Bu yöntemde amaç tohumları kaplayan, çimlenmeyi önleyici jelimsi maddeyi fermantasyon yolu ile eritmektir. Bundan sonra tohumları, meyve eti kalıntıları ve küften arındırmak için kaba biraz daha su ilave ederek iyice yıkamak gerekir. Kötü tohumlar, küf ve meyve etiyle birlikte su yüzüne çıkacağından bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Daha sonra ince delikli bir süzgeçle suyu süzülen tohumlar yayılarak bir örtü, kâğıt veya en iyisi bir süzgeç teli üzerinde havadar bir ortamda kurumaya bırakılır. Bez torba ya da cam kavanoz içerisinde serin ve kuru bir yerde saklanır. Bir gram tohumda 25 – 30 adet tohum vardır.