Biber Tohumları
Latince adı capsicum annuum olan biberin asıl kökeni Güney Amerika olmakla birlikte 16. yy. itibarıyla Avrupa ve Anadolu’ya gelmiştir. MÖ 7500 yıllarından beri yetiştirildiğini görebiliyoruz. Meyveleri hem taze hâlde yeşilken hem de kurutularak veya konserve hâlinde yenir.
Dünyada yaklaşık 700 çeşidi olduğu kabul edilen biberin ülkemizde yaygın olarak yaklaşık 10 çeşidi, genel olarak ise 100’e yakın çeşidi üretilmektedir.
Biberlerin ideal yetişme koşulları: Ekim dikim işlemleri için ayrıntılı bilgiye “Tarım Rehberi” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Biber yüzlerce farklı çeşide sahip olmasına rağmen genel olarak benzer şartlar altında yetiştirilir.
Biberler ılıman ve sıcak iklim sebzeleridir, güneşli bir ortam ve 21 ila 29°C sıcaklık isterler. Toprak nemli olmalıdır fakat çok sulanmamalıdır. Ayrıca biberler 12°C soğuğa kadar dayanabilirler fakat verimleri düşer, 33°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda da aynı şekilde verimini kaybeder. 5°C’ye kadar hayati fonksiyonlarını sürdürebilir ancak 0°C’de donar.
Tek sıralı dikimde iki sıra arası aralık 80 cm, sıra üzeri aralıksa 30 cm olmalıdır.
Biber tohumu almak için ilk ve kaliteli meyveler iyice kızarıp olgunlaşana kadar dalında bekletilir. Daha sonra tohumlar çıkartılır ve ince bir tabaka hâlinde serilerek gölgede kurutulur. Bez torba ya da cam kavanoz içerisinde serin ve kuru bir yerde saklanır. Bir gram tohumda 170 – 200 adet tohum vardır.
Sizlerle Paylaştığımız Biber Çeşitleri:
- Burunlu Biber
- Kıl Biber
- Yeşil Sivri Biber
- Çarliston Biber
- Dolmalık Biber
- Kapya Biber
- 7 Kardeş Acı Biber
- Domates Biber
- Kısa Çarliston
- Balık Biber
- Sarı Biber
- Jalapeno
- G. Antep Biber
- Uzun Kapya
- Arnavut Biber
- Turşuluk Acı Biber
- Acı Süs Biberi
- Adıyaman Biberi
- Buruşuk Biber
- Kahvaltılık Tatlı Biber
- Mor Acı Biber
- Sivri Biber
- Acı Sarı Biber
- Uzun Acı Biber
- Tatlı Demre Biber
- Yedi Kardeş Acı Biber
- Acı Sivri Biber
- Top Acı Biber