Kabak Tohumları
Kabak, bilimsel adıyla Cucurbita pepo, Cucurbita cinsine bağlı bir türdür. “Kabak” sözcüğü de Eski Türkçeden beri dilimizde var olmuş meyve isimlerindendir. Kabak bitkisinin, boyu birkaç metre uzayabilen sürüngen bir gövdesi vardır. Ülkemizde kabaklar sebze kabağı (sakız – kızartmalık), kışlık ve süs kabakları olarak gruplandırılmaktadır. Kışlık kabaklar bal ve kestane kabak çeşitlerinden oluşur. Süs kabakları değişik renk, şekil ve boyutlarda kabaklardır.
Su kabağı ve sakız kabağının kökeninin Amerika’da MÖ 7000 ve 5500 yılları arasına dayandığı düşünülüyor. Ayrıca sakız kabağının kökeninin Anadolu olabileceğine dair iddialar da mevcut. Bal kabağının ise menşeinin Asya olduğu bilinmektedir. Türkiye’de yaygın olarak yetişir.
Kabakların ideal yetişme koşulları: Ekim dikim işlemleri için ayrıntılı bilgiye “Tarım Rehberi” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Kabak çok farklı çeşide sahip olmasına rağmen genel olarak benzer şartlar altında yetiştirilir. Ilık ve sıcak iklimlerde yetişir. Kabak tohumunun çimlenmesi için 10-12°C arası uygundur. Soğuk, kabağa zarar vermekle birlikte -2, -3°C’ye düşen hava sıcaklıkları kabağın ölmesine neden olabilir. Kabak yetiştirirken meyveler görünene kadar sulama yapılmamalı, sonrasındaysa 3-4 gün aralıklarla sulama yapılmalıdır. Gelişmesinde ışığa ihtiyaç duyar, gölgede verime yatmaz.
Kabak tohumu almak için ilk ve kaliteli meyveler olgunlaşana kadar dalında bekletilir. Daha sonra tohumlar çıkartılır ve ince bir tabaka hâlinde serilerek gölgede kurutulur. Bez torba ya da cam kavanoz içerisinde serin ve kuru bir yerde saklanır. Bir gram tohumda cinsine bağlı olarak 3 – 20 adet tohum vardır.
Sizlerle Paylaştığımız Kabak Çeşitleri:
- Kara Sebze Uzun Kabak
- Beyaz Sebze Uzun Kabak
- Sebze Yuvarlak Beyaz
- Sebze Yuvarlak Kara
- Yılan Kabağı
- Kestane Kabağı
- Helvacı Kabağı
- Fransız Kabağı
- Hokkaido Kabağı
- Napoli Kabağı
- Bal Kabağı
- Kavuk Kabak
- Osmanlı Kabağı
- Sarı Kestane Kabağı
- Su kabağı Çeşitleri
- Süs Kabağı Çeşitleri
- Uzun Kara Kabak
- Uzun Bal Kabağı