Kavun Tohumları
Latince adı Cucumis melo olan kavun meyvesinin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte anayurdu Orta Asya, İran ve Anadolu’dur.
Kabak, salatalık, karpuz familyasına ait olan kavun; tırmanıcı ve sürüngen gövdeli bir bitkidir.
314 çeşidi kayıt altına alınan kavun, tek yıllık bir bitkidir.
Kavunun ideal yetişme koşulları: Ekim dikim işlemleri için ayrıntılı bilgiye “Tarım Rehberi” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Çok farklı çeşide sahip olmasına rağmen genel olarak benzer şartlar altında yetiştirilir.
Sıcak ve ılık mevsimlerde yetişmekle birlikte ülkemizde, hemen hemen her bölgede kavun üretimi yapılabilmektedir. Bölgeye göre soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısı 15°C’nin üzerine çıktığında tohum ekimi yapılmalıdır. Kavunun yetişmesi için en uygun sıcaklık 22-36°C arasındadır.
Kavun büyüme ve olgunlaşma süreçlerinde bolca suya ihtiyaç duyar. Yalnız genel olarak sulama yapılırken aşırıya kaçmamaya özen gösterilmelidir.
Kavun tohumu almak için ilk ve kaliteli meyveler iyice sararıp olgunlaşana kadar dalında bekletilir. Daha sonra tohumlar çıkartılır ve ince bir tabaka hâlinde serilerek gölgede kurutulur. Bez torba ya da cam kavanoz içerisinde serin ve kuru bir yerde saklanır. Bir gram tohumda cinsine bağlı olarak 30 – 40 adet tohum vardır.
Sizlerle Paylaştığımız Kavun Çeşitleri:
- Sarı Kavun
- Armut Kavun
- Pamukova Kavun
- Gökkuşağı Kavun
- Manisa Kavun
- Acur Kavun
- Altınbaş (Kırkağaç) Kavunu
- Yeşil Kavun
- Muz Kavun
- Özbek Kavunu
- Civril kavun
- On Dilim kavun
- Pamukova Kavun
- Denizli Civril Kavun
- Sivas Kavun
- Diyarbakır Kavun
- Hasanbey Kavun