Mısır Tohumları
Tanesindeki ham yağ, yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir. Meksika ve Orta Amerika kökenlidir. Ülkemizde mısır adının verilmiş olması, bu bitkinin Mısır ve Suriye üzerinden girmesinden dolayıdır. Dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan tahıl bitkisidir. Başta Karadeniz bölgesi olmak üzere ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilmektedir.
Mısırın ideal yetişme koşulları: Ekim dikim işlemleri için ayrıntılı bilgiye “Tarım Rehberi” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Mısır çok farklı çeşide sahip olmasına rağmen genel olarak benzer koşullar altında yetiştirilir. Genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen bir tarım bitkisi olan mısırda iyi bir çimlenme ve çıkış için, toprak sıcaklığının 10-12 °C olması gerekir. Ekim zamanının tayininde bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu bitkinin hasat edilen ürünleri bizzat tohumdur. Hasat edildikten sonra yemeklik olanlar içerisinden bir sonraki yıl ekim ve dağıtım için tohum kurutularak muhafaza edilir. Bez torba ya da cam kavanoz içerisinde serin ve kuru bir yerde saklanır. Bir gram tohumda 4-7, cin mısır çeşidinde 12-15 adet tohum vardır.
Sizlerle Paylaştığımız Mısır Çeşitleri:
- Kavurga Mısır
- Renkli cin mısır
- Renkli Mısır
- Yerli Mısır