Şeker Kamışı Tohumu

Ata Tohumu / Şeker Kamışı Tohumu

Şeker üretiminde kullanılan şeker kamışının şeker üretim maliyeti pancara göre daha düşük olduğundan dünya şeker üretiminin %70’ini kapsar. Suyu mengene aracılığıyla sıkılarak direkt içilebildiği gibi pekmezi de yapılır. Ayrıca şeker kamışından çıkartılan etanol Brezilya’da arabalara yakıt olarak kullanılmaktadır. Şeker üretiminde çıkarılan posa kısımları sonrasında doğa dostu kâğıt, ambalaj, karton gibi maddelerin yapımında da kullanılır.

Şeker kamışının ideal yetişme koşulları: Ekim dikim işlemleri için ayrıntılı bilgiye “Tarım Rehberi” bölümünden ulaşabilirsiniz.

Dünya genelinde 90’dan fazla ülkede üretimi yapılan şeker kamışı genellikle nemli iklim bölgelerinde yetiştirilir. İyi bir çimlenme için, toprak sıcaklığının 10-12 °C olması gerekir. 

Yapı olarak mısıra benzeyen şeker kamışının gövdesi kullanılır. Tohumlar en tepesinde belirginleşir. Olgunlaşan tohumlar hasat edilir. Kurutulduktan sonra bez torba ya da cam kavanoz içerisinde serin ve kuru bir yerde saklanır. Bir gram tohumda 40-45 adet tohum vardır.