Bitkiler büyümek için gerekli olan gıdanın en önemli kısmını topraktan alır. Toprağın verim gücünün yükselmesini sağlamak için toprağa dışarıdan sağlanan her türlü hayvan dışkısı, kompost, bitkisel ya da kimyasal maddelere gübre denir.
Toprak ve bitki için en sağlıklı ve doğal gübre, çiftlik (ahır) gübresidir. Çiftlik gübreleri toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler ve bitkiler için zengin bir besin maddesi deposudur. Ayrıca toprağın su tutma kapasitesini artırır, geçirgenliği olumlu yönde etkiler.
Çiftlik gübresinin içerisindeki organik madde ve besin maddelerinin kaybını önlemek için, gübre toprakla karıştırılmalıdır.
Çiftlik gübresi bir dönüme 2-4 ton arası kullanılabilir. Hobi bahçeleri için metrekareye ortalama bir büyük teneke ya da büyük kova kadar kullanmak gerekir.
Gübre şerbeti: Doğal gübrelerin su içinde bir müddet bekletilmesiyle oluşturulan sıvı bir gübredir. Bu sistemle doğal gübrenin içindeki besin maddeleri suya geçer. Oluşturulan gübre şerbeti içerisindeki besin maddeleri kuru gübreye oranla bitki tarafından daha hızlı alınır ve bitkinin gelişimi hızlanır.
Gübre şerbeti yapımı için gerekli malzemeler su, organik gübre ve uygun büyüklükte bir kaptır.
Tercih edilen su, yağmur suyudur. Basit yollarla yağmur suyu hasadı yapılabilir. Eğer çeşme suyu kullanılacaksa içindeki klorun giderilmesi için su, üstü açık bir kapta bir süre bekletilmelidir. Doğal gübrelerin içerisindeki değerler açısından farklar bulunur. Bu sebeple gübre şerbeti karışımı yapılırken su ve gübre oranına dikkat edilmelidir. Karışım sığır gübresi için 3/1, solucan gübresi için 4/1, koyun gübresi için 5/1, kanatlı hayvan gübresi için 10/1 oranında olmalıdır.
Gübre şerbeti uygulaması bitkinin gelişim ve verim aşamalarında, akşam geç saatlerde ya da sabah erken saatlerde yapılmalıdır.
Kompost: Her türlü organik atık bir araya getirilip çürütme ve fermente etme sonucu elde edilen doğal bir gübre üretim yöntemidir. Bu yöntemle normal şartlarda çöpe giden atıklar toprak için çok önemli bir besin hâline getirilebilmektedir.
Kompost yapımında yeşil yapraklı sebzeler, otlar, meyveler, çay posaları, yumurta kabukları gibi geçmişinde canlı olan her şey kullanılabilir. Sadece narenciye grubundaki limon, portakal, greyfurt gibi meyveler fazla asidik bir ortam oluşturacağı için tercih edilmemelidir. Sıcak kompost, soğuk kompost ve solucan kompostu olarak 3 farklı uygulama modeli vardır. Ancak hobi bahçesi veya ev ortamında en kolay yapımı olan soğuk komposttur. Gerekli olan malzeme sadece uygun bir kaptır. Sonraki işlem, kap dolana dek organik madde eklemektir. Sadece süreci kolaylaştırmak ve kötü kokuyu engellemek için eklenen malzemelerin üzeri belirli aralıklarla kuru yaprak, saman, toprak gibi organik atıklarla kapatılmalıdır. Kompost kabı dolduktan sonra yapılacak tek şey beklemektir. Kapta bekleyebileceği gibi bahçenin uygun bir yerine açılacak çukurlara dökerek de beklenebilir. 6 ay ile bir yıl arasında kullanılabilir hâle gelecektir.