Tohumun toprağa gömülmesine ekim, fide hâlinde bulunan bitkilerin toprakla buluşturulmasına ise dikim denir. Sebze ekimi veya dikimi bölgesel iklim şartlarına göre farklılık gösterebilir. Bunun için ekim ve dikim yapılırken tarım yapılacak bölgenin ekim dikim takvimi ve hava sıcaklıkları dikkate alınmalıdır. Bir başka önemli husus da her sebze türünün ekilmesi gereken dönem aralıklarının olduğudur. Her sebze, kendine uygun mevsiminde dikildiğinde daha iyi verim alınabilir.
Buğday, mısır, fasulye, bezelye, bakla, bamya, havuç, turp gibi bazı sebzeler direkt tohum hâlinde bahçenin ilgili yerine ekilir.
Domates, biber, patlıcan, marul, lahana, kereviz, karnabahar, pırasa gibi bazı sebzeler önce viyollerde veya sera ortamında, zeminde fide hâline getirildikten sonra bahçeye dikilir.
Karpuz, kavun, hıyar ve kabak türleri tohum hâlinde direkt bahçeye dikilebileceği gibi viyollerde fide yapıldıktan sonra da ekilebilir. Erken hasat almak için önce sera veya ev ortamında erkenden çimlendirilerek fide hâline getirilir, yeterli sıcaklık oluştuğunda ise bahçeye dikilebilir.