SULAMA

SULAMA

Bitkinin gelişmesi için su en temel ihtiyaçlarındandır. Bitki için gerekli olan fakat yağmur gibi doğal yollarla yeterli miktarda karşılanamayan suyun, bitkiye çeşitli yöntemlerle verilmesi gerekir. 

İklim şartları ve toprak yapıları standart olmadığı için en doğru yöntem toprakta nem azalınca sulama yapma gerekliliğidir. Sulama akşam geç saatlerde ya da sabah erken saatlerde yapılmalıdır. 

Aşırı ve sık sulamalar besin maddelerinin yıkanarak eksilmesine ve kök boğazı yanıklığı hastalığına neden olacağı için dengeli sulamaya dikkat edilmelidir.

Damlama sulama, salma sulama, yağmurlama sulama, karık sulama gibi birçok sulama tekniği vardır.

Yağmurlama sulama yani yukarıdan bitkinin tümünün ıslandığı sulama hem tozlanmayı olumsuz etkiler hem de hastalık riskini artırabilir. Salma sulama yani bitkinin kök bölgesine su salmak suretiyle yapılacak olan sulamada ise az az ve sık sulama yapılmalıdır. Karık sulama yapılacaksa su miktarı toprağın nem oranına göre ayarlanmalı ve suyun kök boğazına kadar yükselmesi engellenmelidir. En uygun sulama, damlama sistemiyle gerçekleştirilir.

Damlama sulama: Suyu doğrudan kök bölgesine ulaştırmak ve buharlaşmayı en aza indirmek üzere suyun bitkilerin köklerine yavaşça damlamasına olanak sağlayan bir sistemdir.

Damlama sulama ile tüm alan sulanmadığı için hem az su harcanır hem de çevrede yabancı ot bitme ihtimali azalır. Damlama sulama pratikliği açısından iş gücü gereksinimini azaltır. Piyasada bulunan özel delikli boru ve aparatlarla kolayca kurulum yapılabilir. Çok yıllık olarak kullanılabilir.